maanantai 3. joulukuuta 2012

Pierre Klossowski ja Roberte, tänä iltana

Löysin sattumalta antikvariaatista Klossowskin ilmeisesti ainoan suomennetun teoksen, jota olen nyt pari päivää suurella innolla lueskellut. kyseessä on Vieraanvaraisuuden lait -trilogian ensimmäinen (vaiko jollain omituisella tavalla toinen) osa. Roberte, tänä iltana on teemaltaan eroottispainotteinen, tai ainakin kysymys halusta ja halun kohteena (?) olevasta Robertesta on sen keskiössä, mutta silkkana erotiikkaviihteenä teosta on hankalaa sivuuttaa. Kirjan labyrinttimäinen tyyli ja sisällön vahva filosofisuus tekevät hankalaksi ns. kevyen lukemisen. Joskin teoksen muutamat kohdat saivat kyllä lukijan nauramaan ääneen. Harvoin on dualismin kritiikkiä esitetty näin provokatiivisesti!


Klossowski: monomaani vai monimaani?

Kaikki se, mitä tiesin Klossowskista vielä kaksi päivää sitten voidaan pelkistää muutamaan ajatukseen. 1) Klossowski oli ranskalainen filosofi 2) Vaikuttanut paljon Deleuzen ajatteluun sekä myöhempään Deleuze-tutkimukseen 3) Kirjoitti arvossapidetyn kirjan Nietzschestä 60-luvun lopulla, kirjan, joka oli rehabilitoimassa Nietzscheä yhdessä Deleuzen vuonna 62 ilmestyneen Nietzsche ja filosofia -teoksen kanssa. 

Klossowski kuitenkin kieltää olevansa filosofi, tai kuten hänet aina yhteydestä riippumatta esitellään: "Ja laittakaa tämä mukaan vihamiesteni iloksi: en ole sen enempää 'kirjailija', 'ajattelija' kuin 'filosofikaan' – tuon sanan missään merkityksessä – vaan olen aina ollut, olen nyt ja tulen aina olemaan pelkkä monomaani."

Olkoonkin vain pelkkä monomaani, tai miten tämä monomaanisuus pitäisi tässä edes ymmärtää, mutta selvää on, että Klossowski on nerokas filosofi sekä kääntäjä, kuvataitelija ja kirjailija. Deleuzelaisittain siis varsinainen ajattelun moniosaaja. Tämä moninainen monomaanisuus näyttäytyy mielestäni myös Roberte, tänä iltana -teoksen tyylissä. Ensinnäkin tekstin tyyli on fragmentaarista tai voitaisiin jopa sanoa, että ns. suoraan sanottua, jolloin ei ole aikaa jätetty johdattelulle tai perusteluille. Teksti toimii kuin salama! Toiseksi, kirjan sisältämät eri tekstiosiot ovat tyyliltään hyvin poikkeavia: yksi on pohdintaa ensimmäisessä persoonassa, toinen vuorottelevaa dialogia, kolmas yksipuoleista dialogia ja neljäs varsin monisyistä tiivistä pohdintaa. Mielestäni teoksen tekstin on kirjoittanut ilmiselvästi ihminen, joka on tottunut tekemään hyvin erilaisia asioita ja hyvin suurella intensiteetillä. 

Kiinnostus on syttynyt


Roberte, tänä iltana on teos, joka synnytti ideoita heti ensilukuhetkinä. Tulen jatkossa paneutumaan tarkemmin esimerkiksi vieraanvaraisuuden teemaan ja mahdollisesti erilaisiin kytköksiin, joita löydän Klossowskin, Nietzsche, Deleuzen ja Spinozan välillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti