perjantai 28. joulukuuta 2012

Googlen ontologia 3 – Sivuston auktoriteetti ja Possest


Google teki suurehkon päivityksen hakualgoritmiinsa viime vuonna. Tätä päivitystä on hakukoneoptimointipiireissä kutsuttu Panda Updateksi, koska erään päivitystä tehneen tiimiläisen lempinimi sattui olemaan Panda. Panda Updaten merkitys on monialainen, mutta yksi keskustelujen keskipisteeseen nousseista asioista oli auktoriteettisivustot sekä auktoriteetin määritteleminen.

Sen verran on selvää, että Google lajittelee sivustoja hakutulossivullaan auktoriteetin mukaan: mitä enemmän auktoriteettia sitä ylempänä sivusto on tuloksissa. Ongelmana on kuitenkin se, että auktoriteetin määritteleminen on todella hankalaa. Sen määrään saattaa vaikuttaa jopa yli 200 erilaista tekijää, joita Google arvioi kyseisessä sivustossa. Tämänlainen muuttujien paljous saa aikaan sen, ettei sivustolle voida nimetä numeerista auktoriteetin määrää, vaan kysymyksessä on useiden eri hakusanojen ja ennen kaikkea näiden hakusanojen suhteiden muodostama moneus, joka ei paikannu yhteen identiteettiin.

Kirjoitin edellisessä tekstissäni, että Spinozan ajatus vaikuttamisesta ja vaikuttumisesta eli reaalisuuden tai voiman määrästä voidaan ajatella myös sivuston auktoriteetin määränä. Voidaan siis ajatella, että sivuston auktoriteetti syntyy ja toimii kuten Spinozan voima. Kysymys on voimasta, powerista, toiminnasta, vaikuttavuudesta ja vaikutettavuudesta! Mitä enemmän sivustolla on voimaa sitä paremmin se pärjää hakutuloksissa.

Possest ja Nicolas of Cusa

Vuonna 1980 pitämässään Spinozaa käsittelevässä luennossa Gilles Deleuze esitteli erään hyvin omituisen käsitteen, joka on peräisin saksalaiselta filosofilta nimeltä Nicolas of Cusa. Viidennellätoista vuosisadalla eläneen filosofin ajatuksista Deleuze nostaa esille käsitteen possest. Possest on erikoinen sana, koska se ei sinällään tarkoita mitään, vaan koostuu kahdesta eri latinankielisestä sanasta. Ensimmäinen on posse, joka on perusmuoto pystyä-verbistä ja toinen on est, joka on yksikön kolmannen preesenssimuoto olla-verbistä.

Possest on siis käsite, jossa erinomaisella tavalla yhdistyy oleminen ja pystyminen. Nicolas of Cusan tavoitteena oli tuoda esille ajatus siitä, että ei ole olemassa ensisijaista olemusta, johon vasta toissijaisesti kuuluu erilaisia pystymisiä ja potentiaalisia pystymisiä. Possest toimii siis eräänlaisena vastakohtana olemukselle tai essenssille. Nicolas of Cusa määritteli kaikki olevaiset tai asiat olevan possest. Se mitä asia on, on se mihin se pystyy. Pystyminen ja oleminen yhdessä.

Ajatus on hankala, koska olemme tottuneet ajattelemaan, että on oltava jokin, joka pystyy. Pystymistä ja olemista on vaikeaa mieltää yhtäaikaisesti. 

Auktoriteetti on Possest

Sivuston oleminen on possest!

Jos päädyimme viime tekstissä siihen ontologiseen väittämään, että sivusto on sitä enemmän olemassa mitä korkeammalla se on hakutilastoissa, niin tämä määrittää sivuston olemisen tavan täsmällisesti olemis-pystymiseksi eli possest. Pystyminen ja oleminen voidaan siis ajatella Spinozan tapaan vaikuttamisena ja vaikuttumisena, jolloin kaikki ne tavat joilla sivusto muuttaa ympäristöään sekä muuttuu itsessään ovat sen pystymis-olemista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti